IGOR BMW DELOVI | BMW E46 serija 3
Polovni delovi za BMW. Nalazite se na najboljem mestu!
BMW delovi, BMW srbija, BMW, Polovni delovi BMW, BMW E46, BMW E39, BMW E90, BMW X5, BMW X3, BMW E36,
16057
single,single-post,postid-16057,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

25 Sep BMW E46 serija 3

      Juna iste godine je na trzhishte stigao josh jedan “novitet”: predstavljen je model serije 3 sa pogonom na svim tochkovima, i to prvo kao sedan a naknadno kao caravan verzija. Pogonski agregat je bio novi 3-litarski redni 6-cilindrash, a AWD sistem nije bio baziran na principu klasichnih “zatvaracha” diferencijala poput onih na vecini konkurentskih modela, vec je pogon na svim tochkovima bio konstantan, dok se zheljeni efekat postizao automatizovanim sistemom selektivnog kochenja na tochku koji je izgubio trakciju. Kontrolne funkcije neophodne za upravljanje ovim sistemom su primale informacije direktno od DSC (dinamichka kontrola stabilnosti) sistema, koji je, u odnosu na prethodnu verziju, bio donekle izmenjen i podeshen za funkcionisanje sa pogonom na svim tochkovima.
Tokom 2001. godine, prateci svoju tradiciju, BMW je predstavio i Compact verziju serije E46. Uz izmenjene prednje farove, sada zasebno inkorporirane u prednju masku i prednju haubu, novi Compact je imao “lice” koje ga je bez ikakve sumnje izdvajalo od ostalih verzija serije E46, sa kojima je “delio” isto medju-osovinsko rastojanje, ali od kojih je istovremeno bio 21 cm kraci. Iako je trzhishtu predstavljen i u verziji sa motorom od 6 cilindara, tehnoloshki je verzija sa 4-cilindrichnim motorom bila interesantnija. Naime, model 318ti je bio prvi automobil chiji je motor imao revolucionarni Valvetronic sistem, kojim je omoguceno varijabilno otvaranje usisnih ventila uz istovremeno “odsustvo” klasichnog usisa sa “leptir” tehnologijom. Rezultat je bilo poboljshanje ekonomichnosti od 10%, bez obzira na oktansku vrednost, odnosno tip korishtenog goriva.
Ovaj motor od 1,8 litara radne zapremine je razvijao 115 KS, obrtni moment od 155 Nm, maksimalnu brzinu od 201 km/h, i troshio 6,9 litara u meshanom rezhimu vozhnje. Drugi model koji je predstavljen istovremeno, 325ti, razvijao je 192 KS i stizao do maksimalnih 235 km/h, uz potroshnju od 8,9 litara na 100 km u meshanom rezhimu vozhnje.
Tek nekoliko meseci kasnije, BMW je Valvetronic uvrstio u shiroku “lepezu” svojih motora: septembra je “stari” motor od 1,9 litara zamenjen potpuno novim 2-litarskim motorom, koji je svoje mesto nashao u modelima sa oznakom 318i.
Do kraja godine je BMW predstavio josh jednu novost: SMG (sekvencijalni manuelni menjach) menjach koji je uvrshten od pochetka u seriju E46 kao opcija u modelima 325i/Ci i 330i/Ci. Ovaj menjach je baziran na elektronski kontrolisanom servo menjachu i automatskom kvachilu, shto je rezultiralo vrhunskim performansama i dinamichnoj vozhnji.
Jedan od poslednjih predstavljenih modela serije E46 bio je 330Cd, Coupe pokretan dizel motorm, novina shto se BMW-ovog proizvodnog programa i tradicije tiche. Mashina od 204 KS sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre ravijala je celih 410 Nm obrtnog momenta vec na 1500 rpm, uz prosechnu potroshnju goriva od 6,6 litara u meshanom rezhimu. Ovaj model je odmah zauzeo zavidnu poziciju u rastucem “dizel segmentu” evropskog trzhishta, kako zbog svoje ekonomichnosti, tako i zbog rafinisanog motora i zadovoljstva u vozhnji. Sa istim pretpostavkama i ciljem, BMW je ubrzo predstavio i kabriolet verziju sa dizel motorom, model 320Cd, koji je razvijao 330 Nm obrtnog momenta i bio takodje veoma rafinisan u radu. Coupe i Cabrio verzije za dizel motorom su bili prvi modeli BMW-a koji su kao opciju nudili “Adaptive Headlights” sistem farova koji “prate” smer kretanja vozila, narochito korisno u vozhnji kroz krivine. Istovremeno je prdstavljen i sistem dvostepenih svetala kochnica, pri chemu je intenzitet svetla bio duplo jachi kod naglog kochenja u sluchaju opasnosti, josh jedan korak ka povecanju pasivne bezbednosti ne samo putnika u vozilu, vec i onih u vozilu iza, kako bi vozach tog vozila lakshe uochio opasnost i reagovao shodno situaciji. Ovo je ujedno bila i poslednja tehnichka inovacija predstavljena na chetvrtoj generaciji serije 3, koja je vec bila nachinila novi korak u svom razvoju. Naime, u to vreme je nova, peta generacija najuspeshnije serije BMW-a vec “ugledala” svetlo dana, i to u velikom stilu…