IGOR BMW DELOVI | BMW E36
Polovni delovi za BMW. Nalazite se na najboljem mestu!
BMW delovi, BMW srbija, BMW, Polovni delovi BMW, BMW E46, BMW E39, BMW E90, BMW X5, BMW X3, BMW E36,
16032
post-template-default,single,single-post,postid-16032,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

25 Sep BMW E36

E36

E36 / modeli

     U oktobru 1990. godine je fokus svetske automobilske industrije bio na jednom mestu – u gradicu Miramas na jugu Francuske. BMW je predstavio trecu generaciju svoje serije 3, koja je izduzhenim i proporcionalnim linijama istog momenta zadobila pozitivne kritike svih prisutnih automobilskih novinara. Narochito je povoljan vizuelni utisak odavao prednji kraj, uz zaobljene ivice i produzhenu haubu, sa duplim farovima unutar staklenog poklopca i shirokim, karakteristichnim ?bubrezima? na masci hladnjaka.
Razlika u odnosu na prethodni model je istovremeno bila i u verziji u kojoj je predstavljena nova generacija ? kao sedan sa chetvora vrata, puno prostora za vozacha i suvozacha i sa povecanim spoljashnjim gabaritima. Mesta za kolena putnika na zadnjoj klupi je sada bilo vishe za 30 mm. Ceo dizajn je bez dvoumljenja bio rezultat sportskih ambicija, uz medju-osovinsko rastojanje od 270 cm, izuzetno kratka odstojanja osovina od ivica karoserije kao i za 26 mm shiri trag na zadnjim tochkovima u odnosu na prednje, shto je sve nagoveshtavalo sportske performanse nove serije.
Ispod prednje haube je sada bilo skriveno vishe snage u svakoj verziji u odnosu na prethodnika, uz najslabiju verziju 316i sa 102 KS koju je pratila verzija 318i sa 113 KS. Sledili su modeli sa rednim 6-cilindrichnim motorima, 320i sa 150 KS i 325i sa 192 KS. I dok su motori sa 4 cilindra bili preuzeti iz proshle generacije uz malo izmena, redni shestaci su bili tehnoloshki znatno napredniji, sa dve bregaste osovine u glavi motora i tehnologijom od 4 ventila po cilindru. Cene modela su pratile motorizaciju, pa su osnovni modeli koshtali 30800 DM, dok su oni sa vrha segmenta koshtali i do 49000 DM.
Shasija i veshanje nove generacije serije 3 su ispunjavali obecanja koja je naglashavalo i davalo lepo i proporcionalno ?telo? novog modela. Novo veshanje kao i ABS u standardnoj ponudi u verzijama sa jachim motorima, odnosno kao opcija u verzijama sa 4-cilindrichnim motorima, su doprineli boljoj bezbednosti i stabilnosti u vozhnji. Takodje, krupni koraci su nachinjeni i u pogledu pasivne bezbednosti, tako da je serija 3 bila prvi nemachki automobil koji se na domacem trzhishtu prodavao sa integrisanim ojachanjima svih vrata. Putni prostor, a narochito onaj na prednjim sedishtima, je imao dodatna ojachanja shasije sa strana, pa je nov model postigao izvanredne rezultate na ?crash testovima? i zadovoljio sve bezbednosne standarde tog vremena. Sem toga, branici su imali integrisani sistem sa oprugama prichvrshcenim za shasiju, pa su se mogli donekle ?uvuci? pod udarcem. Na ovaj nachin je zagarantovano da se pri malim udarima, do brzine kretanja od 15 km/h, nivo shtete svodi na minimum.
Reakcija javnosti na novu generaciju ?trojke? bila je izvanredna. Narochito je u fokusu automobilskih novinara bio model 325i, o kojem ce jedan novinar napisati: ?Ovaj automobil nudi onaj savrsheni spoj tehnologije i elegancije koji ispunjava sva vozachka zadovoljstva, uz istovremeni mir u vozhnji i jednako bitnu bezbednost za volanom.?
Nova generacija nije zadugo ostala usamljena na trzhishtu. Jer BMW je, pouchen pozitivnim predjashnjim iskustvom, vec imao na umu da ponudi novu generaciju u velikom broju verzija i varijanti shasije. Medjutim, ovaj put je sve uradjeno upravo suprotno u odnosu na prethodnu generaciju: model sa dvoja vrata koji se na trzhishtu pojavio 1992. godine nije vishe bio samo sedan verzija bez zadnjeg para vrata, vec je imao potpuno drugachiju, izmenjenu karoseriju u vidu prelepog, elegantnog kupea. I, mada je vizuelna slichnost bila nesumnjiva sa sedan modelom, dve varijante su u principu delile samo odredjen broj komponenti ? jer je Coupe E36 u sushtini bio potpuno novi, drugachiji automobil, bez kompromisa. Bio je 3 cm nizhi, 8 cm duzhi, dok je krov bio 3 cm kraci od sedan modela, vrata su bila bez metalnog okvira po gornjoj ivici, shira zbog olakshanog pristupa na zadnju klupu, uz staklom prekrivene ?B? stubove. Nizha silueta i skracen poklopac prtljazhnog prostora su dodatno doprinele njegovom klasichnom i elegantnom bochnom izgledu.
Medjutim, fokus BMW ?a se nije zadrzhao samo na novom kupeu, jer je i tehnichki progres nachinjen ?pod haubom? bio veoma znachajan. Predstavljen je novi sistem varijabilne kontrole bregaste osovine radom ventila, nazvan Vanos, koji je u znachajnoj meri doprineo povoljnijoj krivoj obrtnog momenta, smanjio potroshnju goriva, i umnogome doprineo boljoj kontroli emisionih gasova u cilju ispunjavanja sve vishih ekoloshkih standarda. Josh jedan doprinos Vanos-a bio je u tome shto je omogucio povecanje radne kompresije na 2-litarskom motoru na 11:1, odnosno na 2,5-litarskom motoru na 10,5:1, bez rizika po oshtecenja motora. Rezultat je bio u obaranju obrtaja na kojima je motor razvijao maksimalni obrtni moment, na 4200 rpm, shto je bilo za 500 rotacija u minuti ranije u odnosu na prethodne motore.
Medjutim, definitivno je najveci pozitivni uticaj na kupce ostavilo poboljshanje ekonomichnosti motora, pri chemu su oba 6-cilindrichna motora sada troshila 8,8 litara premium goriva u kombinovanoj vozhnji. Ponuda modela je sada pochinjala sa 4-cilindrichnim kupeom 318iS, nastavljala se sa 6-cilindrichnim modelima 320i i 325i, a u jesen 1993. je usledila josh jedna verzija kupea ? model 316i. Josh jedan agregat je uvrshten u paletu motorizacije, dizel motor od 2,5 litara koji je razvijao 115 KS, ali je bio predodredjen za ugradnju jedino u sedan verziju sa chetvoro vrata.
Razvoj trece generacije serije 3 se nastavio brzim tempom. Krajem 1992. godine je svetlo dana ugledao model M3 u svojoj drugoj generaciji, a na prolece 1993. godine je predstavljena i kabriolet verzija serije 3. Sem verzije sa platnenim, napravljena je i verzija kabrioleta sa chvrstim sklopivim krovom kao opcijom, koji je kabrio verziju ?pretvarao? u Coupe, po svim osobinama i karakteristikama slichnan ?originalnoj? veriji kupea. Kabrioleti su kasnije dobili josh nekoliko opcionih motora, pa su ubrzo svetlo dana ugledali modeli 318i, 320i, kao i 325i Cabrio. Model M3 u kabriolet verziji se takodje pojavio na trzhishtu, ali godinu dana kasnije, dok se kao sedan verzija na trzhishtu pojavio tek dve godine posle verzije M3 kabriolet. Medjutim, bez obzira na verziju, 286 KS snazhan redni 6-cilindrichni motor je pretvorio M3 u apsolutnog pobednika ?autobahn-ova? i krivudavih magistralnih puteva, iako je u svakoj verziji auto bio tek diskretno razlichit od ?standardnih? verzija, i po malo chemu se mogao na prvi pogled percipirati kao pravi sportski auto.
Sledeci model koji ce sici sa proizvodnih traka bavarskog proizvodjacha ce biti model 325tds. Uz turbo-punjach i interkuler, agregat sa 6 cilindara je razvijao 145 KS i maksimalni obrtni moment od 260 Nm, uz niskih 6,7 litara jeftinog goriva kombinovane vozhnje. Ubrzanje do 100 km/h je bilo 10,4 sekunde, a maksimalna brzina 215 km/h.
Predstavljanje novih modela i verzija je nastavljeno 1994. godine: sa ukupnom duzhinom od 421 cm, dvoja vrata i ?standardnim? prtljazhnim prostorom, uz atraktivnu cenu, pojavila se nova verzija serije 3 ? model Compact. Prvo je predstavljen model 316i, a usledio je 318iS. Iste godine je BMW zaokruzhio ponudu dizel agregata, nudeci u donjem segmentu model 318tds, kojeg je ispratilo predstavljanje verzije 318tds Compact. Isti motor je ubrzo nashao svoj put i do sedan verzije, u kojoj je ubrzo postao jedan od prodavanijih modela, izbor za osobe kojima je pre svega bitna racionalnost i ekonomichnost, uz pristojne vozne karakteristike. Motor je takodje imao interkuler, uz chiju je pomoc razvijao 90 KS i troshio niskih 5,9 litara u meshanom rezhimu vozhnje.
Obelezhavajuci kraj godine, nova generacija 6-cilindrichnih motora je predstavljena javnosti. Dve najznachajnije razlike su bile povecanje kapaciteta motora u gornjem segmentu sa 2,5 na 2,8 litara, i uvodjenje u proizvodnju aluminijumskog bloka motora koji je zamenio livenu chelichnu leguru korishtenu ranije. Model 328i je uz potroshnju od tek 8,5 litara u meshanom rezhimu vozhnje bio za ceo litar ekonomichniji od proseka u toj klasi motora, nudeci istovremeno izvanredne performanse uz 193 KS i 280 Nm obrtnog momenta. Neshto kasnije je u nizhem segmentu 6-cilindrichnih motora predstavljen model 323i, koji je uz potroshnju od 8,3 litra razvijao 170 KS i 245 Nm.
Dugo ochekivana, druga generacija touring modela je predstavljena 1995. godine. Izradjena na osnovi sedan verzije, uz istu opremu, karavan verzija je nudila kvalitetnije materijale u unutrashnjosti koji su se mogli pronaci josh jedino u kupeu. Predstavljanje modela je teklo ovim redosledom: 320i, 328i, 318tds, 325tds, dok su 318i i 323i predstavljeni neshto kasnije. Konachno, 1997. godine, zaokruzhena je ponuda u ovom segmentu pojavom modela 316i Touring.
Na sam vrh Compact modela je 1997. godine postavljen model 323ti, sa 6-cilindrichnim motorom od 170 KS. Ovaj model je u odnosu na ostale iz Compact serije imao 15 mm nizhe opruge i duple izduvne cevi. Ubrzanje do 100 km/h je iznosilo 7,8 sekundi, a maksimalna brzina je bila 230 km/h, shto je ovom modelu donelo epitet ?male M3-jke?.